centrum pomocy

Przeglądaj inne treści

Kontakty - listy i grupy list

W systemie netPR.pl kontakty możesz przyporządkowywać do list dystrybucyjnych, a listy do grup list. Możliwości w tym zakresie są nielimitowane - możesz utworzyć dowolnie wiele grup list i list. Daje to swobodę w katalogowaniu tych samych kontaktów pod różnymi kątami.

 

listy i grupy list

 

 

Właściwości list

 

dodawanie listy

Każda lista posiada swoją nazwę, opis oraz może być przyporządkowana do grupy list. Poza tym może posiadać dwie właściwości:

  • lista widoczna dla odbiorców - w przypadku zaznaczenia tej opcji możliwe będzie nadanie tej liście publicznej nazwy (może się ona różnić od nazwy wewnętrznej); przynależność do takiej listy będzie mogła być zarządzana własnoręcznie przez kontakty w Panelu prywatności; ponadto jeśli taka lista zostanie podpięta pod formularz rejestracyjny, pokazana ona zostanie w nim jako checkbox możliwy do zaznaczenia przez rejestrującego się
  • rejestracja wymaga akceptacji - w przypadku zaznaczenia tej opcji, jeśli dana lista zostanie podpięta pod formularz rejestracyjny, to żaden kontakt nie będzie kierowany na nią automatycznie, ale zostanie on w stanie wymagającym potwierdzenia obecności (funkcjonalność do wykorzystania np. w przypadku rejestracji na wydarzenia, na które trzeba uzyskać akredytację)

 

 

Usuwanie, eksportowanie, udostępnianie list

 

operacje na listach

Każda utworzona lista posiada przycisk "Operacje". Po jego kliknięciu zobaczysz następujące możliwości:

  • Eksportuj - kontakty znajdujące się na tej liście zostaną eksportowane na Twój dysk
  • Edytuj - zostanie wywołane okno edycji, gdzie będziesz mógł zmienić wszystkie właściwości listy (wszystko co było możliwe do zmiany podczas jej tworzenia)
  • Udostępnij listę - opcja widoczna tylko na kontach wielomarkowych, pozwala na udostępnienie danej list do komunikacji dla wybranego konta dodatkowego
  • Usuń listę (zachowując kontakty) - spowoduje usunięcie listy, ale żaden kontakt, który był do niej przyporządkowany nie zostanie usunięty
  • Usuń kontakty wraz z listą - spowoduje usunięcie listy oraz wszystkich kontaktów, które się na niej znajdowały (operacja jest nieodwracalna!)

 

kopiuj link do schowka

Czy ten artykuł był pomocny?

Pomyślnie skopiowano do schowka

O czym chciałeś przeczytać, jakich treści brakuje?

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Przeczytaj więcej o cookies.